Glykoli – jäätymispiste ja kiehumispiste - Aromdekor

8 joulukuun, 2021

Glykoli – jäätymispiste ja kiehumispiste


Etyleeni- ja propyleeniglykoli ovat raaka-aineita, joita käytetään esimerkiksi jäähdytysnesteissä. Niillä on useita tarkoituksia. Yksi niistä on jäätymispisteen alentaminen, toinen on kiehumispisteen nostaminen. Järjestelmän suojaamiseksi korroosiolta (ruosteelta) tarvitaan korroosionestoaineita.

Tässä artikkelissa esitetään taulukkoina erityyppisten ja pitoisuuksiltaan erilaisten glykolien jäätymis- ja kiehumispisteet. Selvitämme myös, miksi glykoli tulee sekoittaa veteen, millaista vettä tulee käyttää ja miten laimennus tehdään.

Glykolin sekoittaminen veteen

Tiivistettyä glykolia ei saa koskaan käyttää laimentamatta sitä vedellä. Suosittelemme käyttämään ionipuhdistettua vettä (jota kutsutaan myös akkuvedeksi) tavallisen vesijohtoveden sijaan. Vesijohtovesi voi sisältää esimerkiksi klorideja, joilla voi olla haitallinen vaikutus järjestelmään. 

Glykoli on laimennettava, sillä se jäähdyttää huomattavasti heikommin tiivisteen muodossa. Vesi on neste, joka vie parhaiten pois ylimääräistä lämpöä. Pelkkää vettä ei voi käyttää jäähdytysnesteenä talvella jäätymisvaaran ja muuten kiehumisvaaran (ylikuumenemisen) vuoksi. Pelkässä vedessä ei myöskään olisi korroosiosuojaa. 

Nyrkkisääntönä seoksessa ei saa olla enempää kuin 67 % vettä ja 33 % glykolia, koska jos vettä on yli 65 prosenttia, korroosionsuojaominaisuudet heikkenevät. Asian yksinkertaistamiseksi liuos valmistetaan usein 50 %:sta vettä ja 50 %:sta glykolia. Tällä pitoisuudella säiliöön on vielä mahdollista lisätä tilkka vettä, jos säiliössä jäähdytysneste käy vähiin. 

Saatavana on myös valmiita jäähdytysnesteitä, jotka on jo laimennettu vedellä, myös Arom-dekorilta.

Taulukko glykolin jäätymispisteistä

Prosenttia Glykoli 774FJäätymispiste
50%-40°C
40%-27°C
33%-20°C

Kun sekoitussuhde on 50 % vettä ja 50 % glykolia, liuoksen jäätymispiste on yleensä -40 °C, mutta se voi vaihdella hieman käytetyn glykolin tyypistä riippuen. 

Tässä on valmiiksi sekoitettujen 50 % glykolia sisältävien tuotevaihtoehtojen jäätymispisteet:

Tuote Jäätymispiste
Glykoli, sininen, valmiiksi sekoitettu-37°C
Glykoli, punainen, valmiiksi sekoitettu -40°C
Glykoli SuperCelsius, valmiiksi sekoitettu -40°C
KG propyleeni IH, valmiiksi sekoitettu-33°C

Taulukko glykolin kiehumispisteistä

Kiehumispiste vaihtelee hieman glykolin tyypin mukaan ja sen perusteella, miten se on laimennettu. Seoksessa, jossa on 50 % glykolia ja 50 % vettä, kiehumispiste on yleensä noin 108 °C.

Jos glykolia on 33 %, kiehumispiste on yleensä noin 104 °C.

Alla on luettelo valmiiden, 50 % glykolia sisältävien kiehumispisteistä:

Tuote Kiehumispiste
Glykoli, sininen, valmiiksi sekoitettun. 108°C
Glykoli, punainen, valmiiksi sekoitettu n. 108°C
Glykoli SuperCelsius, valmiiksi sekoitettun. 108°C
KG propyleeni IH, valmiiksi sekoitettun. 106°C

Osta glykolia valmiiksi sekoitettuna tai tiivisteenä

Arom-dekor tarjoaa tilausvalmiina erilaisia valmiiksi sekoitettuja ja tiivistemäisiä glykoleja. Olemme kehittäneet erilaisia tuotteita vastaamaan monien standardien vaatimuksia. Katso suositus ajoneuvon omistajan oppaasta tai käyttöohjeesta. Valitse sitten sopiva tuote valikoimamme glykoleista. Jos sinulla on kysyttävää tuotteistamme tai Arom-dekorista, ota meihin yhteyttä. Katso myös usein kysytyt kysymykset UKK-sivultamme.