Sopivan glykolin valitseminen - Aromdekor

14 joulukuun, 2021

Sopivan glykolin valitseminen


Glykoli on raaka-aine, jolla on korkea kiehumispiste ja suhteellisen alhainen jäätymispiste. Yhdessä veden ja ruosteenestoaineiden kanssa glykolista tulee tehokas jäähdytysneste, jota käytetään autoissa ja muissa moottoriajoneuvoissa.

Kaikki versiot eivät ole samanlaisia, ja on tärkeää tietää, mikä glykoli sopii ajoneuvoon. Arom-dekor on kehittänyt erityyppisiä glykoleja ja tarjoaa myös valmiiksi sekoitettuja jäähdytysnesteitä. Tässä artikkelissa käydään läpi valikoimamme erityyppisten glykolityyppien erot ja kerrotaan, kuinka valita niistä sopivin.

Eriväriset ja -tyyppiset glykolit – propyleeniglykoli ja etyleeniglykoli

Yleensä jäähdytysnesteen raaka-aineena käytetään joko etyleeniglykolia tai propyleeniglykolia erilaisten inhibiittoripakettien kanssa korroosionesto-ominaisuuksien aikaansaamiseksi. Yleisimmin käytetään etyleeniglykolia, mutta se on erittäin myrkyllistä.

Propyleeniglykoli on vähemmän myrkyllistä, minkä vuoksi sen terveys- ja ympäristöominaisuudet ovat paremmat. Siksi sitä käytetään usein esimerkiksi metsäkoneissa, joissa näille tekijöille asetetaan erityisiä vaatimuksia.

Glykolin värin (joka voi olla esimerkiksi punainen tai sininen) perusteella ei voi päätellä mitään sen ominaisuuksista. Väri on vain lisäaine, joka eri kerro tuotteen toimivuudesta tai laadusta. Sekä sininen että punainen glykoli voi olla esimerkiksi laadultaan hyvää tai huonoa väristä riippumatta.

Alla kerrotaan Arom-dekorin glykolien eroista.


Tämä tuote perustuu etyleeniglykoliin ja sitä voidaan hyödyntää teollisuuden jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmissä. Se toimitetaan tiivisteenä tai käyttövalmiina liuoksena ja on väriltään sinistä.

Monoetyyliglykoliin perustuva tuote sopii moniin autoihin, raskaisiin ajoneuvoihin ja paikallaan seisoviin moottoreihin.

Monoetyyliglykoliin perustuva tuote on väriltään punainen. Glykol G12++ täyttää seuraavien suorituskykyluokitusten vaatimukset: MAN 324 Type SI-OAT, MB 325.5, VW/Audi/Seat/Skoda TL 774G.

Monoetyyliglykoliin perustuva tuote täyttää standardien VW/Audi/Seat/Skoda TL 774J vaatimukset. Tuotteen väri on violetinpunainen.

Monoetyyliglykoliin perustuva tuote täyttää standardien VW/Audi/Seat/Skoda TL 774J vaatimukset. Tuotteen väri on violetinpunainen.

SuperCelsius on väritön. Väri ei muutu täytön yhteydessä. Tämän glykolin käyttöikä on erittäin pitkä. Se on suunniteltu sopimaan moniin eurooppalaisiin, aasialaisiin ja amerikkalaisiin autoihin, kuorma-autoihin ja lukemattomiin muihin ajoneuvoihin. Väritön tuote täyttää esimerkiksi seuraavat suorituskykyvaatimukset: Ford WSS-M97B44-D, Mercedes-Benz 325.3, Renault 41-01-001, General Motors GM 6277M, Volkswagen VAG TL 774D & F, MAN 324 SNF.

Tuote perustuu propyleeniglykoliin. KG propyleeni IH täyttää British Standard BS6580:2010 -standardin vaatimukset. Glykolin väri on vihreä.

Tämä glykoli soveltuu sisä- ja ulkomoottoreiden talvisäilytykseen (katso ohjeet käyttöohjeesta). Tuote perustuu propyleeniglykoliin ja on väriltään vihreä.

Tuote soveltuu erityisesti alumiinijärjestelmiin, joissa esiintyy korkeita lämpötiloja. Se on yhteensopiva kaikkien moottorin jäähdytysjärjestelmässä käytettyjen metallien kanssa. Suositellaan Renault- ja Dacia-malleihin (41-01-001/-T).

Tämä erikoisglykoli täyttää Peugeot-Citroën-ajoneuvojen vaatimukset (PSA B 71 5110). Tuote perustuu monoetyyliglykoliin.

Tämä tuote täyttää johtavien moottoreiden ja autojen valmistajien vaatimukset. Se perustuu monoetyyliglykoliin.

Tämä tuote sopii muun muassa veneiden, autojen ja raskaiden ajoneuvojen moottoreihin. Se perustuu monoetyyliglykoliin.

Tuote perustuu propyleeniglykoliin. Sitä suositellaan jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmiin. Arom-dekor toimittaa tuotetta tiivisteenä tai valmiiksi sekoitettuna.

Voiko eri glykoleja sekoittaa?

Ei, erityyppisiä glykoleja ei saa sekoittaa – olivatpa ne sitten punaisia, sinisiä, vihreitä tai keltaisia. 

Eri glykolit voivat sisältää erilaisia korroosionestoaineita, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti toisiinsa, mikä puolestaan heikentää korroosiosuojaa ja lyhentää jäähdytysnesteen käyttöikää.

Älä siis sekoita vihreää ja sinistä glykolia, sinistä ja punaista glykolia tai muita eri glykolityyppien yhdistelmää. Eri glykolien sekoittaminen ei ole hyvä ajatus

Tiivistetty glykoli tulee kuitenkin laimentaa vedellä. Ionipuhdistettua vettä (eli akkuvettä) suositellaan, koska kunnallinen vesi voi sisältää aineita, jotka voivat vahingoittaa järjestelmää. Tarjolla on myös valmiiksi sekoitettuja jäähdytysnesteitä, myös Arom-dekorilta.

Mitä glykolia tulisi käyttää?

On tärkeää käyttää ajoneuvolle ja sen järjestelmälle sopivaa glykolia. Mistä saa selville, mitä glykolia ajoneuvossa pitää käyttää? Selvitä ajoneuvoon sopiva glykoli ajoneuvon käyttöohjeesta tai omistajan oppaasta.

Näissä asiakirjoissa määritettyä glykolia kutsutaan OEM-hyväksytyksi glykoliksi (Original Equipment Manufacturer). Sitä autonvalmistajat itse käyttävät tehtaalla.

Käytettävän glykolin tiedot löytyvät käyttöohjeen tai omistajan oppaan eri kohdista. Esimerkkejä:

  • Jäähdytysnesteen lisääminen
  • Tekniset tiedot
  • Suositellut nesteet

Sopivan glykolin valitseminen on tärkeää esimerkiksi siksi, että oikeanlaisessa jäähdytysnesteessä käytetään korroosionestoainetta, joka suojaa parhaiten autossasi käytettyjä metalleja. Noudata siis käyttöohjeen tai omistajan oppaan ohjeita, niin saat parhaan lopputuloksen glykolin käytössä.

Osta ajoneuvoon sopivaa glykolia

Arom-dekorin laajasta glykolivalikoimasta useimmat löytävät ajoneuvoonsa sopivan vaihtoehdon. Valittavana on useita eri pakkauskokoja eri tarpeisiin. Selvitä ajoneuvoon sopiva glykoli ajoneuvon käyttöohjeesta tai omistajan oppaasta ja etsi vastaava tuote valikoimastamme. 

Arom-dekor on pohjoismaisen liikenteen johtava ajoneuvokemikaalien toimittaja. Glykolin lisäksi valikoimaamme kuuluu mm. AdBlue, rasvanpoistoaineet, pesuaineet ja pesunesteet. Hoidamme koko ketjun tuotannosta toimitukseen, mikä tarkoittaa sitä, että hallitsemme täysin tuotteidemme laatua. Jos sinulla on kysyttävää Arom-dekorista tai tuotteistamme, tutustu UKK-sivuun tai ota meihin yhteyttä.