027-249 990             info@aromdekor.fi

Tapahtuma

Hae

Inloggad som:

Uusi asiakas

Unohtunut salasana

Anna sähköpostiosoitteesi ja valitse ”Lähetä”. Saat ohjeet sisäänkirjautumiseen sähköpostitse.

VALITSE OIKEA GLYKOLI

Glykoli on raaka-aine, jolla on korkea kiehumispiste ja suhteellisen alhainen jäätymispiste. Yhdistettynä veteen ja korroosionestolisäaineisiin glykoli on tehokas jäähdytysneste, jota käytetään autoissa ja muissa moottoriajoneuvoissa.

Kaikki variantit eivät ole samanlaisia, ja on tärkeää tietää, mikä glykoli sopii ajoneuvoosi. Arom-dekor on kehittänyt useita erilaisia glykolityyppejä ja tarjoaa myös valmiiksi sekoitettuja jäähdytysnesteitä. Tässä artikkelissa käsitellään valikoimassamme olevien erityyppisten glykolien eroja ja oikean glykolin valintaa.

 

Muutoksia jäähdytinneste valikoimaamme

CLP-asetus, joka sisältää säännöt EU:n markkinoille saatettavien kemiallisten tuotteiden luokittelusta, merkinnöistä ja pakkaamisesta, on päivitetty.

Muutoksen myötä aineita lisätään ja jotkin jo katetut aineet saavat muuttuneen luokituksen ja merkinnät.

Jäähdytinnesteemme sisältävät ainetta, natrium-2-etyyliheksanoaattia CAS-nro 19766-89-3 (2-EHA), joka sisältyy tähän päivitykseen ja joka saa CMR-luokituksen kategoriaan 1A tai 1B.

Tämä tarkoittaa, että tuotetta ei saa myydä kuluttajalle REACH-asetuksen sääntöjen mukaisesti.

Muutosasetus tuli voimaan 23.5.2022 ja tämän siirtymäkauden aikana Arom-dekor on työskennellyt vastaavien tuotteiden kehittämisessä. Korvaavat jäähdytinnesteet tulevat markkinoille vähitellen kesän ja syksyn aikana, kun siirtymäaika ulottuu 1.12.2023 saakka.  Tästä päivästä lähtien 2-EHA:ta sisältäviä tuotteita saa myydä vain ammattikäyttöön.

 

 

ERIVÄRISET JA -TYYPPISET GLYKOLIT – PROPYLEENIGLYKOLI JA ETYLEENIGLYKOLI

Jäätymisenestoaineiden raaka-aineina käytetään yleensä joko etyleeniglykolia tai propyleeniglykolia yhdessä erityyppisten inhibiittoripakettien kanssa korroosionesto-ominaisuuksien aikaansaamiseksi. Etyleeniglykoli on yleisin, mutta erittäin myrkyllinen.

Propyleeniglykolin myrkyllisyys on vähäisempää ja sillä on siten paremmat terveys- ja ympäristöominaisuudet. Tämän vuoksi propyleeniglykolia käytetään usein esimerkiksi metsäkoneissa, joissa näiden tekijöiden suhteen on erityisvaatimuksia.

Glykolien eroista ei voi sanoa mitään värien (esim. punainen tai sininen) perusteella. Väri on vain lisäaine, eikä se takaa toimivuutta tai laatua. Esimerkiksi sekä siniset että punaiset glykolit voivat olla korkealaatuisia tai heikkolaatuisia tuotteita niiden väristä riippumatta.

Alla selitämme Arom-dekorin glykolien erot.

ETYLEENI IH VVS

Tämä tuote perustuu etyleeniglykoliin, ja se sopii käytettäväksi teollisuuden jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmissä. Se toimitetaan tiivisteenä tai käyttövalmiina liuoksena, ja se on väriltään sininen.

GLYKOLI 774C OEM SINIVIHREÄ

Monoetyleeniglykoliin perustuva tuote sopii moniin autoihin, raskaisiin ajoneuvoihin ja kiinteisiin moottoreihin.

GLYKOLI VIHREÄ

Tämä tuote perustuu monoetyleeniglykoliin, ja tarjoamme sitä tiivistettynä tai valmiiksi sekoitettuna. Glykoli Sininen täyttää standardin BS6580: 2010 vaatimukset.

GLYKOLI G12++

Tuote perustuu monoetyleeniglykoliin ja on väriltään punainen. Glykoli G12++ vastaa MAN 324 Type SI-OAT, MB 325.5, VW/Audi/Seat/Skoda TL 774G -vaatimuksia.

Tämä tuote perustuu monoetyyliglykoliin ja täyttää VW/Audi/Seat/Skoda TL 774J -vaatimukset. Tuotteen väri on punavioletti.

GLYKOLI PUNAINEN

Tämä on erittäin pitkäikäinen glykoli, joka on suunniteltu sopimaan moniin eurooppalaisiin, aasialaisiin ja amerikkalaisiin autoihin, kuorma-autoihin ja lukemattomiin muihin ajoneuvoihin. Se on väritön ja täyttää muun muassa seuraavat vaatimukset: Ford WSS-M97B44-D, Mercedes-Benz 325.3, Renault 41-01-001, General Motors GM 6277M, Volkswagen VAG TL 774D & F, MAN 324 SNF.

GLYKOLI SUPERCELSIUS

Supercelsius on väritön, eikä se vaikuta alkuperäisen glykolin väriin lisäyksen yhteydessä. Tämä on erittäin pitkäikäinen glykoli, joka on suunniteltu sopimaan moniin eurooppalaisiin, aasialaisiin ja amerikkalaisiin autoihin, kuorma-autoihin ja lukemattomiin muihin ajoneuvoihin. Se on väritön ja täyttää muun muassa seuraavat vaatimukset: Ford WSS-M97B44-D, Mercedes-Benz 325.3, Renault 41-01-001, General Motors GM 6277M, Volkswagen VAG TL 774D & F, MAN 324 SNF.

KG PROPYLEENI IH

Tuote perustuu propyleeniglykoliin. KG propyleeni IH täyttää brittiläisen standardin BS6580:2010 vaatimukset. Glykoli on väriltään vihreää.

MERIGLYKOLI

Tämä glykoli soveltuu sisä- ja ulkolaitamoottoreiden talvisäilytykseen (lue käyttöohjeet). Tuote perustuu propyleeniglykoliin ja on väriltään vihreä.

Glykoli 800Y OEM

Tämä tuote soveltuu erityisesti alumiinijärjestelmiin, joissa esiintyy korkeita lämpötiloja. Se on yhteensopiva kaikkien moottorin jäähdytysjärjestelmän metallien kanssa. Suositellaan Renault- ja Dacia-malleihin ja niiden erittelylle 41-01-001/-T.

Glykoli 822B OEM

Tämä on erikoisglykoli, joka täyttää Peugeot-Citroën PSA B 71 5110 -erittelyn vaatimukset. Tuote perustuu monoetyleeniglykoliin.

Glykoli 774F OEM punainen

Tämä tuote täyttää johtavien moottori- ja autonvalmistajien vaatimukset. Se perustuu monoetyleeniglykoliin.

Glykol 774F OEM keltainen

Tämä tuote sopii mm. veneiden, autojen ja raskaiden ajoneuvojen moottoreihin. Se perustuu monoetyleeniglykoliin.

PROPYLEENI IH VVS

Tuote perustuu propyleeniglykoliin. Sitä suositellaan käytettäväksi jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmissä. Arom-dekor toimittaa sitä tiivistettynä ja valmiiksi sekoitettuna.

 

VOIKO ERI GLYKOLEJA SEKOITTAA?

Ei, erityyppisiä glykoleita ei saa sekoittaa keskenään - olivatpa ne sitten punaisia, sinisiä, vihreitä tai keltaisia.

Eri glykolit voivat sisältää erilaisia korroosionestolisäaineita, jotka voivat vaikuttaa kielteisesti toisiinsa, jolloin korroosiosuoja heikkenee ja jäähdytysnesteen käyttöikä lyhenee.

Älä siis sekoita vihreää ja sinistä glykolia, sinistä ja punaista glykolia tai muita glykoliyhdistelmiä. Eri glykolien sekoittaminen ei ole hyvä idea.

Tiivistetty glykoli on sitä vastoin laimennettava vedellä. Deionisoitu vesi (tai akkuvesi, kuten sitä myös kutsutaan) on suositeltavampaa, sillä juomavesi voi sisältää aineita, jotka voivat vahingoittaa järjestelmää. Saatavilla on myös valmiiksi sekoitettua jäähdytysnestettä, myös Arom-dekorilta.

 

MITÄ GLYKOLIA TULISI KÄYTTÄÄ?

On tärkeää käyttää ajoneuvoon ja sen järjestelmiin sopivaa glykolia. Miten saat selville, mitä glykolia ajoneuvossasi kannattaa käyttää? Katso ajoneuvon käyttöohjeesta tai omistajan käsikirjasta, mitä glykolia on käytettävä.

Siellä lueteltua glykolia kutsutaan alkuperäiseksi glykoliksi tai OEM-glykoliksi (Original Equipment Manufacturer). Tätä ajoneuvojen valmistajat käyttävät itse tehtaalla.

Tieto siitä, mitä glykolia tulee käyttää, voi löytyä käyttöohjeen tai omistajan käsikirjan eri kohdista. Esimerkiksi seuraavissa luvuissa:

  • Miten jäähdytysnestettä lisätään
  • Tekniset tiedot
  • Suositellut nesteet

On tärkeää valita sellainen jäähdytysneste, jossa on sellainen korroosionestolisäaine, joka parhaiten suojaa ajoneuvon metalleja. Noudata siksi käyttöohjeen tai omistajan käsikirjassa annettuja ohjeita.

 

OSTA AJONEUVOON SOPIVAA GLYKOLIA

Arom-dekor tarjoaa laajan valikoiman glykoleita, joista useimmat löytävät sopivan vaihtoehdon ajoneuvoonsa. Valittavana on useita eri pakkauskokoja, joten on helppo ostaa tarpeisiisi sopiva pakkaus. Sopivan glykolin löydät ajoneuvosi käyttöohjeesta tai omistajan käsikirjasta ja vertaamalla sitä glykolivalikoimaamme.

Arom-dekor on yksi johtavista autokemikaalien toimittajista pohjoismaiselle liikenteelle. Glykolien lisäksi tarjoamme AdBluea, rasvanpoistoaineita, pesuaineita ja tuulilasinpesunesteitä. Hallitsemme koko ketjun tuotannosta toimitukseen, mikä tarkoittaa, että hallitsemme täysin tuotteidemme laadun. Jos sinulla on kysyttävää Arom-dekorista ja tuotteista, lue usein kysytyt kysymykset tai ota meihin yhteyttä.