Inloggad som:
Kirjaudu sisään
Uusi tili
Haluatko verkkoasiakkaaksi? Napsauta alla olevaa painiketta pyytääksesi tilin avaamista.
Unohtunut salasana
Anna sähköpostiosoitteesi ja valitse ”Lähetä”. Saat ohjeet sisäänkirjautumiseen sähköpostitse.
GLYKOLI - JÄÄTYMIS- JA KIEHUMISPISTE
Etyleeni- ja propyleeniglykoli ovat raaka-aineita, joita käytetään esimerkiksi jäähdytysnesteissä, ja niillä on useita tehtäviä. Yksi on jäätymispisteen alentaminen, toinen kiehumispisteen nostaminen. Järjestelmän suojaamiseksi korroosiolta (ruosteelta) tarvitaan korroosionestolisäaineita.
Tässä artikkelissa tarkastellaan taulukoiden avulla erityyppisten glykolien jäätymis- ja kiehumispisteitä eri pitoisuuksilla. Kerromme myös, miksi glykoli pitää sekoittaa veteen, mitä vettä pitäisi käyttää ja miten laimennus pitää tehdä.
GLYKOLIN SEKOITTAMINEN VETEEN
Tiivistettyä glykolia ei saa koskaan käyttää laimentamatta sitä vedellä. Suositus on käyttää deionisoitua vettä (jota kutsutaan myös akkuvedeksi) tavallisen vesijohtoveden sijasta. Esimerkiksi vesijohtovesi voi sisältää klorideja, joilla voi olla haitallinen vaikutus järjestelmään.
Glykoli on laimennettava myös siksi, että se jäähdyttää paljon huonommin tiivistettynä. Vesi on neste, joka johtaa parhaiten pois ylimääräisen lämmön. Syy siihen, että jäähdytysnesteenä ei käytetä pelkkää vettä, on jäätymisriski talvella ja kiehumisriski (ylikuumenemisriski). Korroosiosuojaa ei myöskään olisi.
Nyrkkisääntönä on, että seos ei saa sisältää yli 67 % vettä ja alle 33 % glykolia, koska kun vettä on yli 65 %, korroosionesto-ominaisuudet heikkenevät. Helppouden vuoksi seos valmistetaan usein 50-prosenttisesti vedestä ja 50-prosenttisesti glykolista. Tällä pitoisuudella voidaan lisätä hieman vettä, jos jäähdytysnesteen määrä säiliössä on alhainen.
Voit myös ostaa valmista jäähdytysnestettä, joka on jo laimennettu vedellä.
TAULUKKO GLYKOLIN JÄÄTYMISPISTEISTÄ
Prosenttia Glykoli HD OEM Orange | Jäätymispiste |
50% | -40°C |
40% | -27°C |
33% | -20°C |
VALMIIKSI SEKOITETUN GLYKOLIN JÄÄTYMISPISTETAULUKKO
Kun seoksen pitoisuus on 50 % vettä ja 50 % glykolia, sen jäätymispiste on yleensä -40 °C, mutta se voi vaihdella hieman käytetyn glykolin tyypin mukaan.
Tässä ovat käyttövalmiiden vaihtoehtojemme jäätymispisteet, jotka kaikki sisältävät 50 % glykolia:
Tuote | Jäätymispiste |
Glykoli Sininen, käyttövalmis | -37°C |
Glykoli Punainen, käyttövalmis | -40°C |
Glykoli Supercelsius, käyttövalmis | -40°C |
KG Propyleeni IH, käyttövalmis | -33°C |
GLYKOLIN KIEHUMISPISTETAULUKKO
Kiehumispiste vaihtelee hieman glykolin tyypin ja laimennussuhteen mukaan. Kun seoksessa on 50 % glykolia ja 50 % vettä, kiehumispiste on yleensä noin 108 °C.
Kun seoksessa on 33 % glykolia, kiehumispiste on yleensä noin 104 °C.
Alla ovat käyttövalmiiden vaihtoehtojemme kiehumispisteet, jotka sisältävät 50 % glykolia:
Tuote | Kiehumispiste |
Glykoli Sininen, käyttövalmis | n. 108°C |
Glykoli Punainen, käyttövalmis | n. 108°C |
Glykoli Supercelsius, käyttövalmis | n. 108°C |
KG Propyleeni IH, käyttövalmis | n. 108°C |